siende
Pogosta vprašanja
Oviratlon
Splošna vprašanja
Se bo mogoče po prihodu v cilj oprhati?

Za odstranjevanje trdovratne umazanije vam bo na Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka v pomoč močan curek iz gasilske cevi.

Ali bodo najhitrejši dobili kakšno nagrado?

Ne. Oviratlon je netekmovalen in zato je čas, v katerem pretečete progo in premagate ovire, brez pomena. Bistveno je, da se z izzivi, ki bodo pred vami, soočite in jih premagate, pri tem pa pokažete, kdo ste v resnici – torej človek, ki je pripravljen drugemu priskočiti na pomoč, se mu nasmehniti in mu ponuditi roko pri premagovanju ovir. To iščemo, saj vemo, da takšni ste. 

Ali je oviratlon tekmovanje?

Oviratlon je več kot tekmovanje ­– je osebni izziv. Vsak, ki premaga progo in ovire, je zmagovalec. 

Ali je število članov v ekipi kakor koli omejeno?

Oviratlona se lahko udeležite kot posameznik ali v ekipi. Število članov v ekipi ni omejeno.

Ali se na oviratlonu meri čas?

Ne, kajti oviratlon ni bitka s časom, temveč s samim seboj, s progo in z ovirami. 

Kaj je oviratlon?

Oviratlon je atraktivna oblika športnega udejstvovanja, oblikovana na primeru usposabljanj specialnih enot v svetu. Sestavlja jo od 8 do 10 kilometrov dolg tek, ki vključuje premagovanje različnih ovir z namenom, da preizkusite svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo.

Kako je v primeru slabega vremena?

Oviratlonec ne pozna slabega vremena. V dežju bo morda prireditev še zahtevnejša, hkrati pa tudi zabavnejša. Le pomislite, kdaj ste s prijatelji, ne glede na dež in blato, nazadnje tekli po gozdu ali travniku ter se ob tem sproščeno zabavali. Oviratlonci smo spontani in neobremenjeni, slabo vreme nas ne moti. Zabavno bo tako na progi kot v cilju, v soncu ali dežju.

Kakšno ime ekipe si lahko izberemo?

Ime ekipe je prepuščeno vaši domišljiji. Bolj bo kreativno in izvirno, bolj bo zabavno.

Morajo vsi člani ekipe priti v cilj istočasno?

Ni nujno, da pridejo vsi člani ekipe istočasno v cilj. Vendar ne pozabite, da je namen oviratlona medsebojno sodelovanje, spodbuda, pomoč in delovanje ekipe kot homogenega tima. Zato vemo, da ne boste nikogar pustili samega na progi in boste s sklenjenimi rokami pritekli v cilj.

V katerih kategorijah se lahko udeležim oviratlona?

Oviratlona se lahko udeležite v dveh kategorijah:

  • ekipe: družba prijateljev, sodelavcev lahko sestavi svojo ekipo, si izmisli izvirno ime in se skupaj poda oviram na proti, ali
  • posamezniki: v tem primeru se boste na progo podali sami, kar pa ne pomeni, da z drugimi oviratlonci na progi ne boste smeli sodelovati oziroma si pomagati.
Trasa in ovire
Koliko kilometrov bo treba preteči?

Na Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka bo trasa, ki bo dolga med 8 in 10 kilometrov.

Kakšne bodo ovire?

Ovire bodo narejene po vzoru treninga specialnih enot. Na njih boste preizkusili svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo. Natančno traso in ovire vam bomo razkrili nekaj dni pred dogodkom, nekatere ovire pa bodo ostale skrivnost vse do dneva D, zato se boste z njimi seznanili šele na sami trasi. Za pokušino pa si lahko ogledate nekatere ovire, ki so oviratlonce pričakale na dosedanjih izzivih.

Zakaj ovir ne predstavite že sedaj, da bi se nanje lažje pripravili?

Oviratlonci imamo radi presenečenja, saj ta še toliko bolj kot znane in predvidljive situacije predstavljajo pravi preizkus osebnih sposobnosti in lastnosti posameznika. Pri teh ovirah se še posebej pokaže in izkaže, iz kakšnega testa ste. Poleg tega je ravno zaradi presenečenj oviratlon še toliko bolj zabaven. 

Prijava
Je starost udeležencev kakor koli omejena?

Spodnja starostna meja je 16 let. Mladoletne osebe med 16 in 18 letom starosti morajo imeti pisno dovoljenje staršev oz. skrbnikov in biti na dogodku z njihovem spremstvom. Mlajši od 16 let pa se lahko prijavijo na Junior Oviratlon.

Ali moram prijaviti vse člane ekipe hkrati ali se lahko v mojo ekipo kdo še naknadno prijavi?

Člane ekipe je mogoče sproti dodajati. Vsak, ki bi se želel prijaviti v vašo ekipo, naj v 2. koraku prijave izbere vašo že registrirano ekipo. Na ta način ob urejanju prijav vemo, kdo vse je član posamezne ekipe. Če želite v svojo ekipo še koga povabiti, lahko to naredite s klikom na "Povabi prijatelja", vpišete e-naslove svojih prijateljev in jim na ta način pošljete povabilo.

Ali se je treba na oviratlon dogodke prijaviti?

Da, prijava je za vse dogodke obvezna. Prijava postane veljavna po plačilu prijavnine.

Ali se lahko prijavim tudi na dan dogodka?

Ne. Prijava je mogoča le prek spletne strani in le do datuma, ki je za posamezen dogodek naveden kot zadnji rok za prijavo. Po tem datumu prijava ne bo več mogoča.

Do kdaj se lahko prijavim?

Prijave se zaključijo približno teden dni pred posameznim dogodkom, in sicer:

  • zadnji dan za prijavo na Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka je 2. 7. 2019.
Imam težave s prijavo (npr. Prijave ne morem oddati). Kaj storiti?

V primeru težav pri prijavi pošljite e-pošto z naslovom TEŽAVA na naslov info@oviratlon.si in pojasnite, kakšne težave s prijavo imate. Skušali vam bomo odgovoriti v čim krajšem času.

Kako vem, da sem se uspešno prijavil?

Po uspešno oddani prijavi boste dobili e-pošto s potrditvijo in podatki za plačilo. Poleg tega pa svoje ime najdete tudi na seznamu prijavljenih na naši spletni strani.

Kdaj bo moja prijava vidna na spletni strani oziroma kdaj bom na seznamu prijavljenih?

Na seznam prijavljenih se vaše ime pojavi takoj po prijavi. Vaše plačilo (s čimer bomo spremenili vaš status iz "neplačanega" v "plačanega", pa bomo vnesli najkasneje v sedmih delovnih dneh. Ob tem izpostavljamo, da je vaša prijava potrjena in veljavna, ko plačate prijavnino.

Se lahko prijavim v že obstoječo ekipo?

Seveda. Če so vaši prijatelji, sorodniki ali znanci že prijavljeni kot ekipa in bi se jim želeli pridružiti, v 2. koraku prijave izberete ekipo, ki je že registrirana, nato pa vpišete še svoje podatke.

Prijavnina in plačilo
Ali dobim povrnjen denar, če odpovem udeležbo?

Ne. V primeru poškodbe (zdravniško potrdilo) imate možnost, da se oviratlona namesto vas udeleži vaša zamenjava (morate jo najti sami). V takem primeru je treba zamenjavo sporočiti najkasneje do zaključka prijav na posamezen dogodek na naslov info@oviratlon.si.

Ali lahko z enim nakazilom plačam prijavnino za več oseb?

Lahko. V tem primeru vas prosimo, da nam na e-naslov info@oviratlon.si pošljete podatke o prijavljenih udeležencih, za katere ste nakazali prijavnino (ime, priimek, letnica rojstva, ime ekipe in referenčna številka posameznega člana ekipe).

Kako plačam prijavnino?

Vse podatke, ki jih potrebujete za izvedbo plačila, boste po uspešno oddani prijavi prejeli na e-naslov, ki ste ga navedli ob prijavi.

Koliko znaša prijavnina?

Višina prijavnine je odvisna od datuma prijave in plačila. Ceno prijavnine in roke za plačilo najdete pri posameznem dogodku.

Plačal sem prijavnino, vendar je ob mojem imenu na seznamu prijavljenih še vedno status "neplačan". Kaj storiti?

Vaša plačila skušamo urediti v čim krajšem času. Če je kljub naši prizadevnosti po sedmih delovnih dneh, odkar ste plačali prijavnino, ob vašem imenu še vedno status "neplačan", prosimo, da nas na to opozorite. Pošljite nam e-sporočilo s potrdilom o plačilu na info@oviratlon.si.

Plačal sem prijavnino, vendar mojega imena ni na seznamu prijavljenih. Kaj storiti?

Preverite, ali ste prijavo uspešno oddali. Potrditev uspešno oddane prijave je prejem potrditvene e-pošte s podatki za plačilo.

Preverite, ali se iščete na seznamu prijavljenih za dogodek, na katerega ste se prijavili.

Preverite, ali ste se prijavili v kategoriji, v kateri se iščete na seznamu prijavljenih. Morebiti ste se prijavili kot posameznik, pa se iščete med ekipami, ali obratno. Mogoče je tudi, da je pri vnosu podatkov prišlo do kakršne koli napake. V tem primeru vas prosimo, da nas o tem obvestite (pišite nam na info@oviratlon.si).

Če ste ob prijavi naredili vse, kot je treba, dobili potrditveno e-pošto s podatki za plačilo in plačali prijavnino, ni pa vas na seznamu prijavljenih, prosimo, da nas na to opozorite. Pošljite nam e-sporočilo s potrdilom o plačilu na info@oviratlon.si.

Startna lista
Kdaj bo objavljena startna lista?

Startno listo bomo objavili nekaj dni pred posameznim dogodkom, takoj, ko bomo uredili vse prijave in plačila.

Ne najdem se na startni listi. Kaj storiti?

Če ste bili na seznamu prijavljenih (kar pomeni, da je vaša prijava veljavna), na startni listi pa se ne najdete, nas o tem obvestite na info@oviratlon.si.

Če ste se prijavili, vendar vas ni bilo na seznamu prijavljenih, vas posledično ni niti na startni listi. V tem primeru preverite, ali ste prijavo uspešno oddali (potrditev uspešno oddane prijave je prejem potrditvene e-pošte s podatki za plačilo). Če ste ob prijavi naredili vse, kot je treba, dobili potrditveno e-pošto s podatki za plačilo in pravočasno plačali prijavnino, vendar svojega imena kljub temu niste našli na seznamu prijavljenih (in posledično na startni listi), prosimo, da nas na to opozorite. Pošljite nam e-sporočilo s potrdilom o plačilu na info@oviratlon.si.

Preverite, ali se iščete na startni listi za dogodek, na katerega ste se prijavili.

Preverite, ali ste se prijavili v kategoriji, v kateri se iščete na startni listi. Morebiti ste se prijavili kot posameznik, pa se iščete med ekipami, ali obratno. Mogoče je tudi, da smo se pri vnosu v posamezno kategorijo zmotili mi. V tem primeru vas prosimo, da nas o tem obvestite (pišite nam na info@oviratlon.si).

Dober namen
Kolikšen del prijavnine se nameni za donacijo?

Od vsake plačane prijavnine za Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka bomo namenili 1 evro.

Komu je donacija namenjena?

Donacijo z Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka bomo namenili gibalno oviranim otrokom, ki so na rehabilitaciji v URI – Soča.

Zakaj se del prijavnine donira?

Za uspešno premagan oviratlon sta potrebni tako fizična kot psihična sposobnost oziroma pripravljenost. Žal so med nami tudi ljudje, ki se v življenju zaradi najrazličnejših vzrokov srečujejo z najrazličnejšimi ovirami. Vložiti morajo toliko več truda v premagovanje povsem navadnih in enostavnih vsakodnevnih preprek. Še posebej ranljivi so v takšni situaciji otroci, zato je naša pomoč namenjena prav njim.

Organizatorji smo se odločili, da bomo 1 evro od vsake plačane prijavnine za Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka namenili za gibalno ovirane otroke, ki so na rehabilitaciji v URI – Soča.

Na dan dogodka
Oprema
Kaj naj oblečem in obujem?

Predvsem priporočamo oblačila, za katera vam ne bo žal, če se bodo morda strgala ali umazala do te mere, da bodo zoper madeže tudi najboljši praški brez moči.

Za Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka zadostujejo tekaški čevlji, športna majica in kratke hlače. Oprava naj bo podobna, kot če bi se odpravili na klasični tek. Če si nočete umazati rok, lahko s seboj vzamete tudi rokavice.

Seveda so oblačila odvisna tudi od vremena, zato jih glede na napoved ustrezno prilagodite.

Za obvezno opremo smatrajte še rezervna oblačila in obutev. Skoraj obvezno pa s seboj prinesite veliko brisačo. In kakšno vrečko, v katero boste po prihodu v cilj spravili mokra in blatna oblačila.

Naj pa vas spomnimo, da za oviratlon velja, da se na njem predvsem zabavamo. In del zabave so tudi oblačila. Tako kot pri izboru imena ekipe bomo tudi pri vaši obleki oziroma oviratlon opravi cenili vašo kreativnost, izvirnost ter ne nazadnje odštekanost – najbolj izvirno oblečeno ekipo bomo nagradili.

Parkiranje
Bo parkirni prostor zagotovljen?

Parkirna mesta bodo na voljo. Neposredno ob prireditvenem prostoru našega izziva je v Pokljuki zagotovljeno parkirišče.

Garderoba
Ali bo na prizorišču na voljo garderoba oziroma prostor, kjer bo mogoče pustiti stvari (oblačila, nahrbtnik ipd.)?

Na Oviratlon Obstacle Challenge Pokljuka bo zagotovljen prostor, kjer boste lahko odložili garderobo.

Natančna navodila glede oddaje garderobe bomo objavili pred posameznim dogodkom. Svetujemo pa, da v garderobi ne puščate vrednejših stvari. Organizator za morebitno izgubo vaše lastnine ne odgovarja.

Dvig startnih številk
Ali je startna številka obvezna?

Da. Startna številka je potrdilo, da ste na seznamu prijavljenih, torej tudi to, da ste plačali prijavnino. Kdor ne bo imel startne številke, ga bodo naše tehnične službe oziroma redarji izločili s proge.

Kdaj bo mogoče prevzeti startno številko?

Urnik odprtja prijavnice, kjer bo prevzem startnih številk, je objavljen pri posameznem dogodku.

Kje dobim startno številko?

Startno številko dobite na dan prireditve na prijavnici, ki bo na osrednjem startno-ciljnem prostoru.

Start
Kako bo potekal start?

Start bo potekal v valovih. Valovi si bodo sledili v razmiku 10 minut.

Kako vem, kdaj oziroma v katerem valu in ob kateri uri startam?

Nekaj dni pred posameznim dogodkom bomo objavili startno listo, iz katere bo razvidno, kdaj boste startali (v katerem valu in ob kateri uri je predviden start vašega vala).

Lahko zamenjam uro starta oziroma val, v katerem naj bi startal?

Program posameznega dogodka je vnaprej določen in s tem nam boste povzročili obilo težav.

Na progi
Grem lahko na progi mimo ovire?

Oviro lahko tudi izpustite. Vendar poudarjamo, da je namen izziva, kot je oviratlon, da preizkusite samega sebe in se čim bolj potrudite. Seveda pa vam bodo vaši prijatelji ali drugi udeleženci z veseljem pomagali in vam omogočili, da boste s skupnimi močmi premagali oviro.

Kaj, če se na oviri poškodujem?

Kljub minimalnim možnostim, da se poškodujete, vemo, da nesreča nikoli ne počiva. Zato bo na prireditvi zagotovljena reševalna služba z zdravnikom za nudenje prve pomoči.

Po prihodu v cilj
Ali je dogodek zame končan, ko pridem v cilj?

Nikakor ne. Vabimo vas, da po prihodu v cilj spodbujate tudi druge oviratlonke in oviratlonce. 

Gledalci
Ali se oviratlona lahko udeležim kot gledalec?

Seveda, tako organizatorji kot udeleženci bomo veseli vašega obiska, še posebej spodbujanja vseh oviratloncev in oviratlonk.

Vabljeni tudi, če vas udeležba na oviratlonu mika in bi se pred prijavo na naš naslednji izziv želeli na lastne oči prepričati in preveriti, kaj oviratlon sploh je. Prepričani smo, da boste navdušeni in da boste prihodnjič že z nami na poti čez ovire.